Bada varmt i Japan

Japan är en utav världens säkraste länder, alla kategorier. Våldsbrott och andra plötsliga påhopp existerar i princip inte. Det har både med kulturen att göra men också deras religion som grundar sig i shintoismen. Ett land där högteknologi och tradition möts gör Japan till en av de mest intressanta länderna i världen. Gå ned på en gata med en massa höghus och män i kostymer och du ser en munk på samma gata. I landet av blandningen av det gamla och det nya så kan vad som helst hända. Staden Tokyo är en utav världens mest befolkade städer och det kan vara extremt trångt bitvis, i alla fall på tunnelbanan. Om än att det inte känns på samma sätt ute då folk, på något bra sätt, har lärt sig att handskas med alla runt omkring.

Hej då Jumbojet

Jumbojet 747 har slutat att åka till Japan. Megakanonen från 60-talet där det fanns kring 100 flygplan bara i Japan tas nu ur tjänst och ger plats åt de lite mindre och bättre utformade flygplanen. Bland annat Airbus nya gigant A380. I Sverige har jätten i princip varit för stor för trafik även om SAS köpte några under 70-talet.

Det varma badet

Ett av de större attraktionerna i Japan är de heta baden. Så kallade ”onsen”. Det är självklart för alla japaner att besöka en onsen med jämna mellanrum både i lugnande effekt men också för att komma ifrån vardagslivet och storstaden. Det ingår övernattning och middag oftast och sedan får man bada hur mycket man vill. Gör du det dessutom ute på orten eller på landet så kan det finnas en hel del sevärdheter som kanske tempel eller landmärken. Vill du dessutom få det billigare så har Gratislandet mycket bra utbud av resor till Japan med paket på hotell.

Upplev Japan

De flesta av oss förknippar säkerligen Japan med Sushi, Geishor och en massa, massa människor. Men faktum är att japan består av så mycket mer än bara just dessa tre saker! Japan är ett land som har oändligt att erbjuda vad gäller kultur, natur och äventyr. Det gäller bara att hitta rätt i detta mytomspunna land.

För visst är det väl ändå så många av oss uppfattar Japan? Som ett land fullt av spännande historia och kultur, men som vi inte riktigt vet så mycket om eller förstår oss på. Och om sanningen ska fram så finns det säkert människor där ute som blandar ihop Japan med Kina. Vilket ungefär skulle kunna jämföras med att blanda ihop Sverige med Tyskland. Det vill säga, inte särskilt rättvist, klokt eller sanningsenligt.

Så om du får möjlighet att resa till Japan, se då till att inte missa alla de underbara upplevelser som bör erbjuds. För vissa är det en livslång dröm att besöka samurajernas förlovade land, för andra är Japan ett land där man gör affärer. Japan har något för alla! Varför inte göra en resa i Buddhismens tecken och besöka alla tempel och historiska monument som förtäljer magiska sagor från landets spännande historia?

Något som man självklart inte heller får missa är ju en av väldens häftigaste städer; Tokyo. Staden som har så mycket att erbjuda att man knappt vet vilket håll man ska gå åt eller var man ska börja. Många menar att New York är världens mecka, men Tokyo är något utöver det vanliga som verkligen kan utmana New York. Det är en stad med nästan 40 miljoner invånare, och man ska inte glömma att många stora företag har sina huvudkontor just här.

Så även om du åker till Japan för att äta den godaste sushin du någonsin smakat eller för att se levande geishor, glöm inte att Japan har väldigt mycket att annat erbjuda. Gå inte miste om något, läs på landet innan resan, exempelvis här!

 

Japans påverkan på vår kultur

Japan och japansk kultur har även påverkat oss i Sverige och i väst, både historiskt och idag. Tänk bara på alla japanska kampsporter (karate, ju-jutsu, aikido o.s.v.) som tränas världen över! Eller den japanska maten, som den tidigare nämnda sushin. Mycket av den teknik vi använder idag är även den tillverkad i Japan. Glöm heller inte att Japan har påverkat väst historiskt sett också, ta gärna reda på hur genom att läsa inläggen på den här sidan.