Shibuya Crossing i TokyoBåde Stockholm och Tokyo är två stora huvudstäder och kända världen över. Många svenskar anser att Stockholm är en underbart bra stad, men jämför man med Tokyo så finns det några punkter som Stockholm skulle kunna lära av Tokyo.

Stockholm i mångas hjärtan, men visst är det härligt när man kan snegla på grannarna och se hur dem har det för att kunna bli bättre? Vi har tidigare skrivit om Japan och vad man kan göra, men låt oss i denna artikel snegla på hur man kan förbättra Stockholm genom att ta efter Tokyo. Tidningen Expressen och deras resedel tar upp några punkter om vad man i Stockholm kan lära sig av Tokyo, och det är en hel del.

Stockholm har mycket att lära

4050170-beautiful-japanese-woman-with-hairpins-on-white-background-with-red-circleLär gärna artikeln i sin helhet, men här kommer några reflektioner och en sammanfattning. Vad man får göra i Stockholm, men absolut inte i Tokyo är att röka utomhus. Där finns det speciella platser man skulle få röka på och skulle man överföra det till Stockholm så skulle man snabbt se hur mycket renare staden blev. Man pratar heller inte i sina mobiltelefoner när man befinner sig på tunnelbanan, och visst känns det som om det aldrig skulle fungera i Stockholm? Resandet blir mycket mer behagligt och man kan då ägna sig åt sina tankar och inte åt andras  privatliv. En annan grej är att ingen tar emot dricks samt att alla är otroligt vänliga mot varandra. Både mot turister men även mot sina medmänniskor med att visa respekt och att plocka undan efter sig. Man vill helt enkelt inte vara i vägen. Pricken över i:et kanske ändå är att allt man köper i Tokyo blir otroligt vackert inpaketerat.

Sist men inte minst: om du klagar över att de finns få papperskorgar i Stockholm och skyller på det då du slänger skräpet i naturen så har Tokyo faktiskt inga papperskorgar. Dessa togs bort 1995 efter en terrorattack och man har aldrig tagit tillbaka dom. Så tokyoborna är vana med att plocka med sig sitt skräp och sedan slänga det när man kommit hem – kanske kan vara något att fundera på?