Kronprinsessan Victoria är en av ambassadörerna i FN som arbetar mot målen i Agenda 2030. I april blir det därför en resa över till Tokyo där hon ska få fördjupa sig i frågorna om hållbarhet. Kronprinsessan åker ensam denna gång och lämnar barnen hemma i Sverige tillsammans med prins Daniel.

Det är dags för kronprinsessan Victoria att packa sina resväskor och åka till Tokyo. Hon har tidigare besökt staden under arbetet för frågorna om hållbarhet. I en artikel på Expressen skriver man att syftet med besöket den här gången är att hon ska fördjupa sig i arbetet inom hållbarhet, havs- och fiskefrågor. De är dessa frågor som hon speciellt ska vara inriktad på som en av ambassadörerna för Agenda 2030. Besöket kommer att vara i fyra dagar mellan datumen 18-21 april.

Kronprinsessans arbete för FN

resaSom man skriver i Svensk Dam är kronprinsessan en av ambassadörer och arbetar för FN:s mål för global hållbarhet. Som ambassadör har man uppdraget att använda sin ställning och ledarskap för att lyfta budskapen. Därmed kommer man kunna påverka både regeringen, företag och samhället i rätt riktning. Som man skriver om på regeringen.se är några av de andra ambassadörerna Shakira, Mebark, Leo Messi och Melgiens drottning Mathilde.

Såhär sade kronprinsessan Victoria när hon fick reda på att hon skulle få bli en av ambassadörerna:

− Jag är mycket hedrad att få uppdraget att vara en av 16 ambassadörer för Agenda 2030. Frågorna som FN:s utvecklingsmål belyser är avgörande för världen. Jag hoppas kunna bidra i det viktiga arbetet framöver, säger kronprinsessan Victoria i ett pressmeddelande från kungahuset.

Under resan kommer kronprinsessan även att träffa den japanska kronprinsen i syfte för svenskt näringsliv. Denna gång åker hon dock ensam och lämnar barnen hemma i Sverige. Prins Daniel tar istället ansvaret och tar hand om barnen under tiden.

Vad är Agenda 2030?

De globala målen som presenteras i Agenda 2030 är ett gemensamt arbete mot fattigdom, mänskliga rättigheter, jämställdhet skydd för vår planet. Man arbetar mot globala mål för en hållbar utveckling. Kronprinsessan Victoria har nu alltså fått i uppdrag av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon inspirera och skapa driv för att uppnå dessa mål.