Kronprinsessan Victoria reser till Japan

Kronprinsessan Victoria är en av ambassadörerna i FN som arbetar mot målen i Agenda 2030. I april blir det därför en resa över till Tokyo där hon ska få fördjupa sig i frågorna om hållbarhet. Kronprinsessan åker ensam denna gång och lämnar barnen hemma i Sverige tillsammans med prins Daniel.

Det är dags för kronprinsessan Victoria att packa sina resväskor och åka till Tokyo. Hon har tidigare besökt staden under arbetet för frågorna om hållbarhet. I en artikel på Expressen skriver man att syftet med besöket den här gången är att hon ska fördjupa sig i arbetet inom hållbarhet, havs- och fiskefrågor. De är dessa frågor som hon speciellt ska vara inriktad på som en av ambassadörerna för Agenda 2030. Besöket kommer att vara i fyra dagar mellan datumen 18-21 april.

Kronprinsessans arbete för FN

resaSom man skriver i Svensk Dam är kronprinsessan en av ambassadörer och arbetar för FN:s mål för global hållbarhet. Som ambassadör har man uppdraget att använda sin ställning och ledarskap för att lyfta budskapen. Därmed kommer man kunna påverka både regeringen, företag och samhället i rätt riktning. Som man skriver om på regeringen.se är några av de andra ambassadörerna Shakira, Mebark, Leo Messi och Melgiens drottning Mathilde.

Såhär sade kronprinsessan Victoria när hon fick reda på att hon skulle få bli en av ambassadörerna:

− Jag är mycket hedrad att få uppdraget att vara en av 16 ambassadörer för Agenda 2030. Frågorna som FN:s utvecklingsmål belyser är avgörande för världen. Jag hoppas kunna bidra i det viktiga arbetet framöver, säger kronprinsessan Victoria i ett pressmeddelande från kungahuset.

Under resan kommer kronprinsessan även att träffa den japanska kronprinsen i syfte för svenskt näringsliv. Denna gång åker hon dock ensam och lämnar barnen hemma i Sverige. Prins Daniel tar istället ansvaret och tar hand om barnen under tiden.

Vad är Agenda 2030?

De globala målen som presenteras i Agenda 2030 är ett gemensamt arbete mot fattigdom, mänskliga rättigheter, jämställdhet skydd för vår planet. Man arbetar mot globala mål för en hållbar utveckling. Kronprinsessan Victoria har nu alltså fått i uppdrag av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon inspirera och skapa driv för att uppnå dessa mål.

Upplev Japan

De flesta av oss förknippar säkerligen Japan med Sushi, Geishor och en massa, massa människor. Men faktum är att japan består av så mycket mer än bara just dessa tre saker! Japan är ett land som har oändligt att erbjuda vad gäller kultur, natur och äventyr. Det gäller bara att hitta rätt i detta mytomspunna land.

För visst är det väl ändå så många av oss uppfattar Japan? Som ett land fullt av spännande historia och kultur, men som vi inte riktigt vet så mycket om eller förstår oss på. Och om sanningen ska fram så finns det säkert människor där ute som blandar ihop Japan med Kina. Vilket ungefär skulle kunna jämföras med att blanda ihop Sverige med Tyskland. Det vill säga, inte särskilt rättvist, klokt eller sanningsenligt.

Så om du får möjlighet att resa till Japan, se då till att inte missa alla de underbara upplevelser som bör erbjuds. För vissa är det en livslång dröm att besöka samurajernas förlovade land, för andra är Japan ett land där man gör affärer. Japan har något för alla! Varför inte göra en resa i Buddhismens tecken och besöka alla tempel och historiska monument som förtäljer magiska sagor från landets spännande historia?

Något som man självklart inte heller får missa är ju en av väldens häftigaste städer; Tokyo. Staden som har så mycket att erbjuda att man knappt vet vilket håll man ska gå åt eller var man ska börja. Många menar att New York är världens mecka, men Tokyo är något utöver det vanliga som verkligen kan utmana New York. Det är en stad med nästan 40 miljoner invånare, och man ska inte glömma att många stora företag har sina huvudkontor just här.

Så även om du åker till Japan för att äta den godaste sushin du någonsin smakat eller för att se levande geishor, glöm inte att Japan har väldigt mycket att annat erbjuda. Gå inte miste om något, läs på landet innan resan, exempelvis här!

 

Japans påverkan på vår kultur

Japan och japansk kultur har även påverkat oss i Sverige och i väst, både historiskt och idag. Tänk bara på alla japanska kampsporter (karate, ju-jutsu, aikido o.s.v.) som tränas världen över! Eller den japanska maten, som den tidigare nämnda sushin. Mycket av den teknik vi använder idag är även den tillverkad i Japan. Glöm heller inte att Japan har påverkat väst historiskt sett också, ta gärna reda på hur genom att läsa inläggen på den här sidan.