Koraller hotade i Japan

Vad händer när vattentemperaturerna höjs för mycket på grund av global uppvärmning? Nu är korallrev utanför några japanska öar hotade av alldeles för varma vattentemperaturer.

 

Tidigare har vi skrivit om hur kronprinsessan Viktoria besöker Japan på ett FN-möte för att fördjupa sig i hållbarhetsfrågor. Bland annat rör frågorna hav och fiske och är en del av FN-programmet Agenda 2010 och kronprinsessan har fått i uppdrag av generalsekretereren Ban Ki-Moon att skapa drivkraft och inspiration kring dessa frågor. Kanske pratade hon då om riskerna för korallreven runt om i världen som finns när den globala temperaturen i haven konstant höjs.

 

Japanska korallrev hotat av global uppvärmning

 

I Dagens Nyheter går det att läsa om hur korallrev utanför japanska Tsushima-öarna har blivit skadade av global uppvärmning. Korallreven är några av de allra nordligast liggande i världen men har nu blekts av bland annat för höga vattentemperaturer. Det går vidare att läsa i artikeln att det är närmare 30 procent av korallerna i området som har blekts enligt forskare som varit och gjort besök för miljöstudier. Koraller är viktigare än man kan tro i världshaven, dessa skyddar kuster från stormar och är ett helt ekosystem för fisk och andra havslevande djur.

 

Koraller bleks av värme över hela världen

 

Även Stora barriärreven är på väg att tappa färgen och dö, något som gör att även massor av fisk och andra djur kommer att försvinna från haven. 70 procent av alla rev i världen har haft så höga temperaturer i vattnet att de riskerar att blekas, sedan 2015 har i stort sett alla tropiska korallrev haft temperaturer över det normala i vattnet de vistas i. Det Stora korallrevet är lika stort som hela Italien och här lever över 1 600 olika sorters fisk tillsammans med andra vattendjur. Nu börjar dock korallen att dö och bleknar, i somras var det varmast i vattnet

Upplev Japan

De flesta av oss förknippar säkerligen Japan med Sushi, Geishor och en massa, massa människor. Men faktum är att japan består av så mycket mer än bara just dessa tre saker! Japan är ett land som har oändligt att erbjuda vad gäller kultur, natur och äventyr. Det gäller bara att hitta rätt i detta mytomspunna land.

För visst är det väl ändå så många av oss uppfattar Japan? Som ett land fullt av spännande historia och kultur, men som vi inte riktigt vet så mycket om eller förstår oss på. Och om sanningen ska fram så finns det säkert människor där ute som blandar ihop Japan med Kina. Vilket ungefär skulle kunna jämföras med att blanda ihop Sverige med Tyskland. Det vill säga, inte särskilt rättvist, klokt eller sanningsenligt.

Så om du får möjlighet att resa till Japan, se då till att inte missa alla de underbara upplevelser som bör erbjuds. För vissa är det en livslång dröm att besöka samurajernas förlovade land, för andra är Japan ett land där man gör affärer. Japan har något för alla! Varför inte göra en resa i Buddhismens tecken och besöka alla tempel och historiska monument som förtäljer magiska sagor från landets spännande historia?

Något som man självklart inte heller får missa är ju en av väldens häftigaste städer; Tokyo. Staden som har så mycket att erbjuda att man knappt vet vilket håll man ska gå åt eller var man ska börja. Många menar att New York är världens mecka, men Tokyo är något utöver det vanliga som verkligen kan utmana New York. Det är en stad med nästan 40 miljoner invånare, och man ska inte glömma att många stora företag har sina huvudkontor just här.

Så även om du åker till Japan för att äta den godaste sushin du någonsin smakat eller för att se levande geishor, glöm inte att Japan har väldigt mycket att annat erbjuda. Gå inte miste om något, läs på landet innan resan, exempelvis här!

 

Japans påverkan på vår kultur

Japan och japansk kultur har även påverkat oss i Sverige och i väst, både historiskt och idag. Tänk bara på alla japanska kampsporter (karate, ju-jutsu, aikido o.s.v.) som tränas världen över! Eller den japanska maten, som den tidigare nämnda sushin. Mycket av den teknik vi använder idag är även den tillverkad i Japan. Glöm heller inte att Japan har påverkat väst historiskt sett också, ta gärna reda på hur genom att läsa inläggen på den här sidan.