I dag skrivs det om hur japanska prydnadsfiskar kan skönjas i Göteborgs kanaler samt om hur man tar hand om karpar.

948817-koi-pondJapanälskare kunde nyligen läsa om hur en klassisk japans finfisk, en karp, simmade runt – stålig och skimrande, i en kanal i Göteborg. I Göteborgs-Posten kan vi läsa om hur en solbadare som åt lunch vid Kungsportsplatsen nästan fick maten i halsen när han tittade ner i vattnet och fick syn på en enorm fisk. Ovanlig och värdefull enligt marinbiologer, samt mellan en halv och en meter lång. Som en enorm guldfisk simmade alltså förmodligen en karp runt nere i sötvattnet. En prydnadsfisk som framförallt brukar planteras i dammar. Samtidigt kostar en kiokarp mellan 500 upp till hela 5000 kronor på nätannonser.

Fiska och äta fisk i Japan?

Ja, ska man fiska kanske inte karpen är något som man ska sikta på att få upp, det vore ju synd på en så fin art. Men fiska kan man göra ändå, även i Japan om man vill ta sig ända dit, med fiskerullar och älsklingsspöet. Och om man bara älskar japanska finfiskar kan man läsa mer om dessa i bland annat Allehanda:

… Men det som är roligt med Koi är att de blir så tama, säger han och matar fiskarna från handen – Göran Matsson, Allehanda

 

Om man nu vill odla och ta hand om japanska koikarpar själv måste man bland annat tänka på att dessa behöver mycket och rent syrerikt vatten, en hel del utrymme och mycket mat. Är man intresserad av att äta japansk fisk bör man dock bege sig till det förlovade landet i öst, där kan man bland annat smaka på den giftiga blåsfisken Fugu, om man vågar. Mer om detta kan man läsa om i Svenska Dagbladet.