Japanska fiskar väcker intresse

Japanska fiskar väcker intresse

I dag skrivs det om hur japanska prydnadsfiskar kan skönjas i Göteborgs kanaler samt om hur man tar hand om karpar.

948817-koi-pondJapanälskare kunde nyligen läsa om hur en klassisk japans finfisk, en karp, simmade runt – stålig och skimrande, i en kanal i Göteborg. I Göteborgs-Posten kan vi läsa om hur en solbadare som åt lunch vid Kungsportsplatsen nästan fick maten i halsen när han tittade ner i vattnet och fick syn på en enorm fisk. Ovanlig och värdefull enligt marinbiologer, samt mellan en halv och en meter lång. Som en enorm guldfisk simmade alltså förmodligen en karp runt nere i sötvattnet. En prydnadsfisk som framförallt brukar planteras i dammar. Samtidigt kostar en kiokarp mellan 500 upp till hela 5000 kronor på nätannonser.

Fiska och äta fisk i Japan?

Ja, ska man fiska kanske inte karpen är något som man ska sikta på att få upp, det vore ju synd på en så fin art. Men fiska kan man göra ändå, även i Japan om man vill ta sig ända dit, med fiskerullar och älsklingsspöet. Och om man bara älskar japanska finfiskar kan man läsa mer om dessa i bland annat Allehanda:

… Men det som är roligt med Koi är att de blir så tama, säger han och matar fiskarna från handen – Göran Matsson, Allehanda

 

Om man nu vill odla och ta hand om japanska koikarpar själv måste man bland annat tänka på att dessa behöver mycket och rent syrerikt vatten, en hel del utrymme och mycket mat. Är man intresserad av att äta japansk fisk bör man dock bege sig till det förlovade landet i öst, där kan man bland annat smaka på den giftiga blåsfisken Fugu, om man vågar. Mer om detta kan man läsa om i Svenska Dagbladet.

Upplev Japan

De flesta av oss förknippar säkerligen Japan med Sushi, Geishor och en massa, massa människor. Men faktum är att japan består av så mycket mer än bara just dessa tre saker! Japan är ett land som har oändligt att erbjuda vad gäller kultur, natur och äventyr. Det gäller bara att hitta rätt i detta mytomspunna land.

För visst är det väl ändå så många av oss uppfattar Japan? Som ett land fullt av spännande historia och kultur, men som vi inte riktigt vet så mycket om eller förstår oss på. Och om sanningen ska fram så finns det säkert människor där ute som blandar ihop Japan med Kina. Vilket ungefär skulle kunna jämföras med att blanda ihop Sverige med Tyskland. Det vill säga, inte särskilt rättvist, klokt eller sanningsenligt.

Så om du får möjlighet att resa till Japan, se då till att inte missa alla de underbara upplevelser som bör erbjuds. För vissa är det en livslång dröm att besöka samurajernas förlovade land, för andra är Japan ett land där man gör affärer. Japan har något för alla! Varför inte göra en resa i Buddhismens tecken och besöka alla tempel och historiska monument som förtäljer magiska sagor från landets spännande historia?

Något som man självklart inte heller får missa är ju en av väldens häftigaste städer; Tokyo. Staden som har så mycket att erbjuda att man knappt vet vilket håll man ska gå åt eller var man ska börja. Många menar att New York är världens mecka, men Tokyo är något utöver det vanliga som verkligen kan utmana New York. Det är en stad med nästan 40 miljoner invånare, och man ska inte glömma att många stora företag har sina huvudkontor just här.

Så även om du åker till Japan för att äta den godaste sushin du någonsin smakat eller för att se levande geishor, glöm inte att Japan har väldigt mycket att annat erbjuda. Gå inte miste om något, läs på landet innan resan, exempelvis här!

 

Japans påverkan på vår kultur

Japan och japansk kultur har även påverkat oss i Sverige och i väst, både historiskt och idag. Tänk bara på alla japanska kampsporter (karate, ju-jutsu, aikido o.s.v.) som tränas världen över! Eller den japanska maten, som den tidigare nämnda sushin. Mycket av den teknik vi använder idag är även den tillverkad i Japan. Glöm heller inte att Japan har påverkat väst historiskt sett också, ta gärna reda på hur genom att läsa inläggen på den här sidan.