Strö på japanskt i badrummet – inred efter japanskt tema

Strö på japanskt i badrummet – inred efter japanskt tema

Låt badrummet andas Asien med lite japansk touch. Glöm det traditionella skandinaviska för ett tag och växla till något helt annorlunda. Med ett japanskt tema blir ditt badrum stilrent och elegant, med ljuva färger och avslappnande dekor i asiatiska tecken.

När du ska renovera badrummet och göra en asiatisk tvist med japanska vibbar, så är det värt att veta att det naturliga ofta står i fokus. Trägolv, bambu och sten i en fin förening skapar Japan som det ska vara. Men att göra ett badrum i japansk stil innebär stor kunskap, eftersom trägolven måste och detaljerna måste vara impregnerade och stå emot väta. Kontakta därför en kunnig renoveringsfirma som garanterar att dina japanska badritualer blir problemfria.

japanskt badrumEn japansk sinnesstämning

För att åstadkomma den där japanska och rofyllda stämningen i badrummet, så finns det tips att ta till. Enkelheten ska alltid genomsyras även om det lagts ned mycket energi och tankeverksamhet bakom. Trä- eller stengolv är ett måste och detsamma gäller för badkaret. Ett träbadkar är pricken över i:et och sammanfattar japanska badrummet på stört. Vill du hellre ha ett stenbadkar i rustik känsla så går det också hem. Satsa också på många små trädetaljer, varför inte ha en trävägg? Wabi sabi och bonsaiträd som prydnader är måsten i ditt badrum för att återge den där spa-känslan som alltid infinner sig i Japan. Till detta kan du anordna ett stort fruktfat och lugn, asiatisk musik i bakgrunden när du kryper ned i ditt badkar. Orkidéer och japanska blommor ger ett ombonat intryck i enkelhetens namn och sätter prägeln vid fönstren. Se bara till att ta hand om dem ordentligt!

trädetaljerTänk på träet!

Observera att trä i stort sett alltid förekommer i japanska badrum. Som redan nämnt är trä dock ingenting som en lekman bör ge sig i kast med att installera om du inte vet hur man gör. Med trä kan du välja och vraka mellan flera träslag och utformningar och kanske till och med mixa. Trä ger en förnimmelse av spa och bastu och lyxar till det än mer. Men det måste tåla fukten utan att ruttna. Speciellt golven måste läggas rätt då fukt och vattendroppar ofta är boven i dramat för snabb förstörelse. Fråga din leverantör och firma som ska lägga dina golv vilket trä som lämpar sig bäst för just ditt badrum.

Sluta inte med träet endast i golv eller väggar – sätt trä som ram runt spegeln, på lampor, i tvättställ eller som spröjs på badrumsdörren. Trädetaljerna är särskilt snygga om du också varvar med sten i till exempel badkaret. Det blir en balans som är oerhört snygg.

Det du måste veta är att trä är ganska dyrt. Dagens trä är gjort för att också passa in i badrummen, men de kostar en slant. Har du en mindre budget kan det vara värt att satsa mer på mindre detaljer och göra golv och badkar och så vidare, i sten. Det är också viktigt att poängtera att du måste sköta om träet så att det inte blir repor och fläckar. I så fall måste åtgärderna ske snabbt!

 

 

Upplev Japan

De flesta av oss förknippar säkerligen Japan med Sushi, Geishor och en massa, massa människor. Men faktum är att japan består av så mycket mer än bara just dessa tre saker! Japan är ett land som har oändligt att erbjuda vad gäller kultur, natur och äventyr. Det gäller bara att hitta rätt i detta mytomspunna land.

För visst är det väl ändå så många av oss uppfattar Japan? Som ett land fullt av spännande historia och kultur, men som vi inte riktigt vet så mycket om eller förstår oss på. Och om sanningen ska fram så finns det säkert människor där ute som blandar ihop Japan med Kina. Vilket ungefär skulle kunna jämföras med att blanda ihop Sverige med Tyskland. Det vill säga, inte särskilt rättvist, klokt eller sanningsenligt.

Så om du får möjlighet att resa till Japan, se då till att inte missa alla de underbara upplevelser som bör erbjuds. För vissa är det en livslång dröm att besöka samurajernas förlovade land, för andra är Japan ett land där man gör affärer. Japan har något för alla! Varför inte göra en resa i Buddhismens tecken och besöka alla tempel och historiska monument som förtäljer magiska sagor från landets spännande historia?

Något som man självklart inte heller får missa är ju en av väldens häftigaste städer; Tokyo. Staden som har så mycket att erbjuda att man knappt vet vilket håll man ska gå åt eller var man ska börja. Många menar att New York är världens mecka, men Tokyo är något utöver det vanliga som verkligen kan utmana New York. Det är en stad med nästan 40 miljoner invånare, och man ska inte glömma att många stora företag har sina huvudkontor just här.

Så även om du åker till Japan för att äta den godaste sushin du någonsin smakat eller för att se levande geishor, glöm inte att Japan har väldigt mycket att annat erbjuda. Gå inte miste om något, läs på landet innan resan, exempelvis här!

 

Japans påverkan på vår kultur

Japan och japansk kultur har även påverkat oss i Sverige och i väst, både historiskt och idag. Tänk bara på alla japanska kampsporter (karate, ju-jutsu, aikido o.s.v.) som tränas världen över! Eller den japanska maten, som den tidigare nämnda sushin. Mycket av den teknik vi använder idag är även den tillverkad i Japan. Glöm heller inte att Japan har påverkat väst historiskt sett också, ta gärna reda på hur genom att läsa inläggen på den här sidan.