Den nyttiga snabbmaten

Att japan är ett land som har mycket att erbjuda kan vi nog alla hålla med om. Och om det är något som Japan är bra på så är det god och spännande mat. Det är nämligen få länder som har ett sådant brett och intressant utbud som Japan när det kommer till kulinariska upplevelser.

Det räcker ju oftast att bara gå runt hörnet här hemma i Sverige, så dyker de upp en Restaurang som säljer Sushi. Det har nästan kommit att bli lika vanligt som den svenska husmanskosten, och var och varannan dag äter svensken Sushi.

Och inte är ju det särskilt konstigt, med tanke på hur gott och nyttigt det faktiskt är. Sushi innehåller nämligen en hel del livsnödvändiga ämnen som kroppen behöver. Den feta fisken är rik på omega 3, och detta är bara en av alla de nyttigheter som denna nationalrätt innehåller.

Att Sushi alltså är onyttigt och klassas som ”snabbmat” är verkligen inte hela sanningen. Det må vara snabbmat, men onyttigt är det verkligen inte. Många menar att det är mycket kolhydrater och socker i denna rätt, vilket är dåligt. Men det tillhör en helt annan diskussion som bör tas upp en annan dag. Tills dess är Sushi ett mycket bra alternativ som en nyttig snabbmat.

Upplev Japan

De flesta av oss förknippar säkerligen Japan med Sushi, Geishor och en massa, massa människor. Men faktum är att japan består av så mycket mer än bara just dessa tre saker! Japan är ett land som har oändligt att erbjuda vad gäller kultur, natur och äventyr. Det gäller bara att hitta rätt i detta mytomspunna land.

För visst är det väl ändå så många av oss uppfattar Japan? Som ett land fullt av spännande historia och kultur, men som vi inte riktigt vet så mycket om eller förstår oss på. Och om sanningen ska fram så finns det säkert människor där ute som blandar ihop Japan med Kina. Vilket ungefär skulle kunna jämföras med att blanda ihop Sverige med Tyskland. Det vill säga, inte särskilt rättvist, klokt eller sanningsenligt.

Så om du får möjlighet att resa till Japan, se då till att inte missa alla de underbara upplevelser som bör erbjuds. För vissa är det en livslång dröm att besöka samurajernas förlovade land, för andra är Japan ett land där man gör affärer. Japan har något för alla! Varför inte göra en resa i Buddhismens tecken och besöka alla tempel och historiska monument som förtäljer magiska sagor från landets spännande historia?

Något som man självklart inte heller får missa är ju en av väldens häftigaste städer; Tokyo. Staden som har så mycket att erbjuda att man knappt vet vilket håll man ska gå åt eller var man ska börja. Många menar att New York är världens mecka, men Tokyo är något utöver det vanliga som verkligen kan utmana New York. Det är en stad med nästan 40 miljoner invånare, och man ska inte glömma att många stora företag har sina huvudkontor just här.

Så även om du åker till Japan för att äta den godaste sushin du någonsin smakat eller för att se levande geishor, glöm inte att Japan har väldigt mycket att annat erbjuda. Gå inte miste om något, läs på landet innan resan, exempelvis här!

 

Japans påverkan på vår kultur

Japan och japansk kultur har även påverkat oss i Sverige och i väst, både historiskt och idag. Tänk bara på alla japanska kampsporter (karate, ju-jutsu, aikido o.s.v.) som tränas världen över! Eller den japanska maten, som den tidigare nämnda sushin. Mycket av den teknik vi använder idag är även den tillverkad i Japan. Glöm heller inte att Japan har påverkat väst historiskt sett också, ta gärna reda på hur genom att läsa inläggen på den här sidan.